Bij aankomst in Yalta, Oekra´ne, stond een blaaskapel te spelen: 'The anthem of the world'. Indrukwekkend en ontroerend. Yalta; de plek waar vlak voor het einde van de Tweede wereldoorlog door de staatsmannen Churchill, Roosevelt en Stalin 'de wereld is verdeeld'. Naar verluidt was Roosevelt toen al zo ziek dat hij 'zich heeft laten inpakken door die andere twee', maar dat is misschien slechts roddel. Dat Roosevelt erg ziek was, is wel waar. Die conferentie vond plaats in het Livadia paleis bij Yalta. De excursie ging daar ook heen en bij de high tea trad een acrobatisch meisje op en was er folklore: dans en muziek.

Het was indrukwekkend om op deze historisch belangrijke plaats te kunnen staan. Yalta was vroeger ook een belangrijke badplaats waar menige bobo een datsja had. Dat lijkt inmiddels vergane glorie.

Volgende pagina

Cruise 2008. Middellandse Zee en Zwarte Zee 6.

 

 

Bij het vertrek was er een sail away party. Het was weer een prachtige dag en we gingen op weg naar Odessa, ook in de Oekra´ne.

 

In het Livadia paleis dat van de Romanov's is geweest, werd ook aandacht geschonken aan de moord op de Romanov's aan het begin van de 20e eeuw (1918) en werd verteld dat het nog steeds niet helemaal zeker is welke Romanov kinderen van die Tsarenfamilie de moord al dan niet hebben overleefd.

Tijdens de sail away was er ook een kunstenaar die van een groot blok ijs (500 kilogram) een prachtige ijssculptuur maakt in 15 minuten!

Vorige pagina