Onze vakantie in 2010: Bonnoeil, Normandië, Noordwest Frankrijk

 

 

 

Van 4 september 2010 tot en met 18 september 2010 zijn we in Bonnoeil op vakantie geweest. In 'the middle of nowhere'. Bonnoeil is een onderdeel van Martainville. En feitelijk zaten we niet in Bonnoeil, maar in Le Bas de Bonnoeil. Nog net even buiten Bonnoeil dus.

Geen signaal op de mobiele telefoon en geen internet. Maar wel zes zitjes rondom de gîte en een heus zwembad met ligstoelen, BBQ en zo meer. Ook een 'eigen' afsluitbare oprijlaan. De toegangsdeuren kon je op afstand bedienen. Overigens was er één streepje signaal op de mobiel als je zo'n 20 meter de oprijlaan opliep.

Na zo'n tien uur rijden (incl. stops voor de koffie en de lunch) over de tolwegen en met de route-aanwijzingen van de TomTom kwamen we zonder haperingen aan. Bij Le Havre passeerden we de Pont de Normandie; één van de hoogste bruggen van Europa. Deze brug verbindt de beide oevers van de Seine, vlak bij de monding bij de zee.

We werden verwelkomd door de eigenaar Mr. Guy Lefranc. Een vriendelijke gepensioneerde man (63) die ons snel wegwijs maakte in de gîte en tijdens ons verblijf kwamen we hem af en toe tegen voor een praatje. Zijn vrouw hebben we één keer ontmoet. Zij heeft een salon de beauté (estétique) in Thury-Harcourt. De salon is overigens te koop want Mme. Françoise wil met pensioen.

In de gîte was van alles: vaatwasser, wasautomaat, oven, magnetron, vierpits fornuis, kachels per kamer, kabel-TV (digitaal), weliswaar met alleen Franse zenders, volop bestek, koffiezetapparaat, waterkoker, toastapparaat en servies, handdoeken, theedoeken, lakens, kussens, kussenslopen, open haard met houtvoorraad en bij aankomst stond er in de koelkast een fles appelcider en op tafel een bord met zelfgebakken crêpes en zelfgemaakte confitures.

Op de bovenétage was een Oosters ingerichte TV kamer met videorecorder en tientallen klassieke Franse video's van Charlie Chaplin, Louis de Funés e.a. een lekkere feauteuil en een (slaap)bank. Er stond ook nog een tweepersoons bed, maar daarvoor moest je eerst tussen de dakbalken doorkruipen.

De kamers van de gîte waren fraai gedecoreerd. De kleuren waren prachtig op elkaar afgestemd en zelfs de kleuren van het bestek pasten bij de kleuren van de keuken.

Ik heb heerlijk geslapen, maar het matras was voor Tineke te hard. Zij sliep dus beduidend minder goed helaas.

Maandag 6 september was Tineke jarig en ging ik 's-morgens op weg om croissants bij le boulanger te halen. De eerste boulanger zat 6 kilometer verderop in Cesny-Bois-Halbout (wat een naam), maar op maandag blijken de bakkers gesloten. Zo ook in Ussy, tien kilometer verder. In Thury-Harcourt zat gelukkig een Super-U en die was net open. Croissants en pain-au-chocolat in overvloed. Ruim een uur later was ik thuis en wilde Tineke net aan een oude boterham beginnen. 's-Avonds gingen we dineren (gastronomique !) in Le Relais de La Poste in Thury-Harcourt. Prima kaart en uitstekende kok. Hoe wil je de tournedos? Bleu, saignant, à point ou bien cuit?

We bezochten in deze twee weken plaatsen als Bayeux, Honfleur, Deauville, Trouville, Cabourg, Pont L'Eveque, Livarot, Bagnoles de L'Orne, Falaise,  Putanges, Clécy en Thury-Harcourt. We vonden gezellige plekjes langs de rivier de Orne die dwars door La Suisse Normande loopt en bij Ouistreham in zee uitkomt.

Het was buiten het seizoen en dus meestal erg rustig. In de restaurants kan je 's-avonds pas na ongeveer 19:30 uur terecht, want de Fransen dineren laat. Geen wonder, want ze lunchen uitgebreid. En dus hebben wij dat ook maar gedaan :)

We zagen prachtige kastelen en schitterende tuinen. Als je bij een makelaar kijkt naar de te koop staande huizen, staat er meestal bij dat je ook nog zo tussen de 7.000 m2 en 10.000 m2 land er bij krijgt. Geen wonder dat er zo veel prachtige tuinen zijn.

Het landschap van La Suisse Normande is werkelijk adembenemend. Afwisselend met bossen en akkers en prachtige glooiïngen.

We hebben in Cabourg genoten van de Fruits de Mer. Dat is echt therapeutisch dineren, want het is tweeeneenhalf uur peuteren aan de crevettes-grises en de langoestes, de krab, oesters, alikruken, mosselen, en nog meer schelpdieren waarvan ik de naam niet weet. Maar het smaakte heerlijk en we konden niet eens alles op. Tussendoor kregen we nog een spoom die bestond uit een glas pommeau met calvados-ijs.

In Honfleur was het de gebruikelijke gezellige toeristische drukte. De zon scheen en de terrasjes zaten vol. Ook wij streken neer en genoten van het 'mensjes-kijken'. Ik kocht er een nieuw petje (calotte), want de oude was verkleurd en had een wasbeurt nodig. Uiteraard heeft ook dit petje weer een maritieme uitstraling!

In Bayeux bezochten we het beroemde wandtapijt uit 1066 dat beeldend het verhaal vertelt van Willem de Veroveraar die vanuit Normandie de strijd aanbindt met de Engelsen en wint. Willem is vervolgens koning over Engeland. Het wandtapijt is 70 meter lang!
Van mijn zus Thea had ik het boek 'Het Wandtapijt' van schrijfster Kylie Fitzpatrick meegekregen. Als je dan in Bayeux en Normandië staat, geeft zo'n boek een extra dimensie. Ik heb voor Thea een replica van het wandtapijt meegenomen. Ik hoop dat ze er niet voor hoeft te verhuizen :)

We hebben stukjes gereden van de route-du-Camembert en de route-du-Cidre. Die routes liggen in de pays-d'Auge. Auge staat voor de geul aan de molen waarin de appels voor de cider door grote zware rondhouten worden geplet tot pulp. Uiteraard hebben we de verschillende kazen geproefd en de Cidre, Pommeau en Calvados. Er is een voorraadje meegenomen naar huis, maar de kaas is opgeborgen in de koelkast in de garage. We moeten het maar snel opeten anders krijgen we ruzie met de buren. Wat een lucht!

In Livarot bezochten we een kaasboerderij waar ook een tentoonstelling was van Marie-Paule Lecomte met mooie en leuke aquarellen. We hebben er één gekocht voor in de woonkamer, boven het TV meubel. De fromagerie biedt ook de mogelijkheid tot het sponsoren van een Normandische koe! Parrainez une vache Normande.

 

 

Bij Père Magloire in Pont L'Eveque hebben we gelunched. We zaten in een hele grote lege ton waarin de Calvados kan rijpen. Het restaurant van Père Magloire heette dan ook Les Tonneaux. Hier kozen we uit de lunchkaart voor Le Plateau de Tonneaux. Een rijkgevulde plank met alle heerlijkheden uit de streek. Het was te veel en dus kwam er een zelf gemaakte doggy-bag aan te pas. Naderhand was er een rondleiding door de fabriek waar de tonnen Calvados liggen opgestapeld. Het duurt tien jaar voordat de appelbomen vruchtdragen en het duurt tien jaar voordat de appelcider Calvados is en dan duurt het nog twintig jaar voordat je een lekkere zachte Calvados hebt (zoals een dure cognaq). Geen wonder dus dat je voor een 20+ jaar Calvados tegen de € 100,-- neertelt.

Bij Pierre Huet in Cambremer was het net even iets voordeliger. We hadden geluk, want er stond een buslading Amerikanen en we waren er net voor sluitingstijd. Maar we werden snel 'even tussendoor' geholpen.

We hebben in deze twee weken één dag een beetje regen gehad. Voor  de rest scheen de zon of was het licht bewolkt. De temperatuur lag overdag zo tussen de 18o en 21o.

We hebben thee gedronken in 'La Roc qui beu', of te wel 'de rots die brult', maar daar hebben we niets van gehoord. We zaten langs de oever van de Orne en genoten van de omgeving. Het Viking schip waarover gesproken werd in de folder lag echter al weer winterklaar te wachten op het volgende seizoen.

De overweldigende en diepe indruk makende D-Day stranden bezochten we al in 1994 en 1995. Toen waren de kinderen ook mee. We bezochten toen ook het Memorial museum in Caen.

De ansichtkaarten die we verstuurden waren binnen een paar dagen al in Nederland. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt.

HIER zie je een fotogalerie. Als je met de muis op een foto klikt, zie je een vergrote weergave. Door in de browser op de 'terugknop' te klikken, keer je weer terug naar deze pagina.

Omdat we op de heenreis de tolwegen hadden genomen en voor de terugreis geen harde deadline hadden, wilde Tineke terug geen tolwegen nemen.

Op de TomTom kan je die keuze ook maken en dus gingen we op zaterdag 18 september - na de koffie bij Mr. Guy - om 09:30 uur op weg. Binnendoor van Bonnoeil naar Falaise - Lisieux - Rouen (in Rouen de Seine over) - Abbeville - Arras - Lille. Vandaar via Gent - Antwerpen naar Rotterdam en Den Haag. Het duurde alles bij elkaar zo'n 20 minuten langer dan via de tolwegen en scheelde 30 kilometer. Het scheelde ook zo'n € 30,-- aan tolgeld. De Calvados hebben we er dus voor een stukje al weer uit :)
Het was bovendien een prachtige dag en dus hebben we met plezier door de dorpjes gereden en de landelijke weggetjes genomen. Zo'n TomTom is een prima uitvinding! Dat is de cruise control overigens ook, want het was rustig op de weg en dus kon je lange tijd achter elkaar de cruise control aan houden. Volgens mij scheelt dat ook in benzinegebruik.

Om 18:45 uur waren we thuis en waren de twee weken vakantie weer voorbij. De kinderen ge-SMS't dat we er weer waren en gauw soep met brood klaargemaakt. Het eigen bed voelde die avond wel weer heerlijk!

Op het nieuws helemaal niets over de kabinetsformatie! Zouden we al een nieuwe regering hebben?
Niet dus, zo bleek even later. Wat hebben ze gedaan tijdens onze vakantie? Ook helemaal niets? Je kan ook niet eens even rustig weg en de zaken aan een ander overlaten. Je moet er bovenop blijven zitten! Dat wordt maandag weer aan de bak. En dat net voor Prinsjesdag.

Tijdens de vakantie had ik de foto's die genomen waren al in een gedowload fotoalbum van de TNT geplaatst en opgemaakt met achtergrondkleurtjes, de foto-indeling per pagina gekozen en teksten toegevoegd. Dat was zondag dus het album even uploaden en over twee dagen of zo moet het album in de bus vallen. Dat zijn natuurlijk dezelfde foto's als op deze pagina, maar anders gerangschikt en makkelijker mee te nemen.

Wil je één of meer foto's uit het album gebruiken? Mail me en ik stuur ze op (hoge resolutie).

mailto:bert@trumpie.org

If you want to use one or more of the photographs of the above album, send me an email and I will send them to you (high resolution).

Si vous voulez user un ou plusieurs de photographs de l'album, m'envoyez un email s.v.p. en je vous les envoyerez avec haute résolution.

 

 

© L.W. Trumpie