Quattro. 15 juli 2006

 

 

 

Op 15 juli 2006 ging ik samen met Frits Hoendermis aan boord van zijn Quattro, een Compromis 720 die in Port Zélande ligt aan de Grevelingen. Het afgelopen jaar heeft Frits samen met zijn zwager Henk heel wat werk verzet met renovatie en onderhoud en dit jaar wordt gebruikt om daarvan te genieten. Ik had de boot ook gezien vňňr de renovatie en kon al het werk dat er aan is verricht zeker appreciëren. Het is een prachtige zonnige dag en een goede windkracht, maar niet helemaal een goede windhoek: Zuid Oost. Vanuit Den Haag is het - met de files op de N57 meegerekend - ruim vijf kwartier rijden naar Port Zélande.

Vrij vooraan de C-steiger ligt de Quattro. Vroeger was de Quattro zwart met rood, nu was dat blauw met wit geworden. Eerst koffie in de kuip. Daarna klaarmaken voor vertrek. Het grootzeil rolt op in de mast. Dus de val zit er al aan. De genua moet worden gemaakt, dus zit er een kleine fok op. Ook voorzien van een rolfokinrichting. De buitenboordmotor wordt met enige moeite gestart en blauwe uitlaatdampen waaien over de haven. De benzinetank wordt gecheckt en bijgevuld en de trossen gaan los. We hebben besloten dat er één de motor bedient (gashendel, voor- en achteruit) en de ander de boot stuurt met de helmstok. Dat blijkt een goede keuze, want als je al die dingen alleen moet doen raak je gauw in de war.

Het is met zo'n prachtige dag druk op het water. Bootjes varen af en aan. Maar er gaan ook prachtige jachten (schepen eigenlijk) het water op. Jaloerse blikken gaan naar een Hallberg Rassy 43 die er werkelijk schitterend uitziet.

Hoog aan de wind komen we aan 'de overkant' in de buurt van Den Osse. En zo blijven we een tijdje heen en weer varen tussen Den Osse en de Ossehoek, het eilandje ten Noord Oosten van Kabbelaarsbank. Het is richting Bruinisse gewoon niet bezeild. Het is een heerlijk ontspannen dag, we lopen niet echt hard met de kleine fok en zijn al blij met 3 knopen, maar waarom zouden we haast hebben? Kort na de middag draait de wind wat meer naar het Noord Oosten en lukt het ons de koers te verleggen naar 'Dwars in de weg' tegenover Brouwershaven. Er gaat inmiddels een hele vloot die kant uit. Ze zien allemaal hun kans schoon. Tussen Stampersplaat en 'Dwars in de weg' door gaan we 'voor de wind' terug onder 'Dwars in de weg'. Hierbij komen we vlak voor de haveningang van Brouwershaven. Zo plat-voor-het-lapje gaat het prima en maken we 4 knopen. We gaan richting Scharendijke. We genieten van de broodjes en koffie en frisdrank. Vlak voor de dam loeven we op en gaan terug naar de jachthaven van Port Zélande. Dat wordt natuurlijk laveren. Ter hoogte van Den Osse kunnen we weer hoog aan de wind de boeienroute oppakken naar de jachthaven. Naar mate we dichter bij de Noordzeekust komen neemt de wind toe en lijkt wel weer meer uit het Noorden te komen. Dat lijkt toch aardig op een krimpende wind en dus slechter weer. Van dat laatste merken we niets.

We gaan op de motor de haven in, 't is even zoeken naar de juiste steiger en uitkijken voor kinderen die in het water zwemmen, maar we meren keurig af en door de beschutting van de haven voelen we meteen de hitte van de dag weer neerdalen. Wij zijn lekker bijgekleurd en gaan een hapje eten bij het restaurant van de Haringvliet Expo. Tijd voor evaluatie en een goed gesprek. Het nodigt uit tot meer en laat in de avond komen we weer thuis. Het slapen daarna is absoluut geen probleem.