Inleiding

De zeevaartschool

Radio Holland

m/s Gaasterland
1965

m/s Attis
1966

m/s Amstelstad
1967

s/s Statendam
1968 - 1969

s/s Nieuw Amsterdam
1969 - 1973

P.C.S. van Hattem
1974

Download English summary in PDF

  Write2Me Gastenboek

 

Radio Holland

Na het behalen van het Rijkscertificaat telegrafist voor de koopvaardij ging ik bij Radio Holland solliciteren en zou worden aangenomen en in dienst kunnen treden na het met goed gevolg afleggen van een praktijkcursus die een half jaar zou gaan duren. De praktijkcursus vond plaats bij Radio Holland aan de Eekhoutstraat in Rotterdam, langs de maasoever. Ik ging nu met de fiets van mijn ouderlijk huis naar het Hollands Spoor in Den Haag en met de trein naar het Centraal Station in Rotterdam. Vervolgens met de fiets door de maastunnel naar de Eekhoutstraat en aan het einde van de middag in omgekeerde volgorde weer terug.

We kregen les van de heer Kemp. Een kundig maar driftig mannetje. Door de wol geverfd, gepokt en gemazeld. De lessen bestonden onder andere uit radartechniek, het beter en sneller leren seinen en ontvangen, en praktijk in de vorm van het kunnen repareren van bijvoorbeeld antennes en het maken van een mooie kabelboom. En vooral ook de sterke verhalen van de heer Kemp en niet te vergeten de sexuele voorlichting die hij gaf met de voorbeelden van de SOA's met foto's van onbehandelde gonorrea en syphilis in het kader van het ontmoedigingsbeleid. En SOA betekent hier niet Service Oriented Architecture.

Het examen radartechniek werd met goed gevolg afgelegd en daar hoorde een bonus bij van fl. 125.

Nu was het wachten op een schip dat een assistent R/O erbij aan boord wilde hebben. Dat werd het m/s Gaasterland van de Koninklijke Hollandse Lloyd.

Ik was in die tijd nog nooit op het hoofdkantoor in Amsterdam geweest. Aan de Keizersgracht. Daar kwam ik pas voor het eerst toen ik na de eerste reis mijn afrekening ging halen. Bij het loket van de heer Postma! En het was altijd minder dan je dacht of hoopte.

Tijdens het varen of liever tijdens een verlof tussen twee reizen door ben ik samen met m'n vrouw nog bij een R/O samenkomst geweest. Een gezellige dag. In 1999 was er in Rotterdam aan de Wilhelminakade een reünie van oud-telegrafisten. Iedereen die telegrafist was is per definitie een oud-telegrafist omdat dit beroep nu dus helemaal niet meer bestaat.

En als je wilt weten wat er nog steeds allemaal met morse wordt gedaan, klik dan eens HIER.

Radio Holland werd overgenomen door Imtech, maar Imtech ging failliet en nu opereert Radio Holland weer als zelfstandige werkmaatschappij onder haar eigen naam. Historisch materiaal wordt beheerd door Oud Roest

En op 13 mei 2017 vierde Radio Holland haar 100 jarig bestaan dat al in december 2016 plaatsvond. Het was een leuk evenement aan boord van het s/s Rotterdam dat nu als museum en hotelschip in Katendrecht aan de kade ligt. Ruim 500 oud collegae waren op dit feest aanwezig. Hier kan je meer over dit feest zien in de vorm van een fotoboek

Inmiddels krijg ik van Radio Holland een pensioentje: € 108,-- per maand. Dat is elke maand toch weer even een leuke herinnering aan een boeiende periode in mijn leven.

Ga naar de bovenkant van deze pagina